Skip to content
Bilde av foredragsholderne under Researchers' Night i Kongsvinger

Tid: 27. september
Kl 17.00-20.00

Sted: Innlandet Science Park

Gratis og for alle!

Høgskolesenteret i Kongsvinger og Senter for digitalisering og bærekraft (CREDS) inviterer til Researchers’ Night. Arrangementet er åpent og gratis for alle! Ta med hele familien for en kveld med aktiviteter, stand og foredrag.

Fra kl 17.00  vil det være stands, aktiviteter og foredrag. Aktivitetene vil bli lagt opp slik at det også er spennende for de mellom 8-12 år.

  • Blant annet kommer en fantastisk fotoutstilling på besøk som vi anbefaler på det varmeste å få med seg: Hjernerådets fotoutstilling, «Hjernen er deg!», turnerer Norge rundt. Bildene er tatt av 11 av Norges beste fotografer.  Fotografene har samarbeidet med hver sin ekspert på hjernen, og resultatet er blitt noen fantastiske bilder.
  • Kongsvinger kommune til å vise frem bruk av VR briller med tanke på observasjoner hos syke pasienter.
  • SSB har en live spørreundersøkelse knyttet til helse og konkurranse.
  • Unghelsa lærer bor om prevensjon og du får mulighet til å gjette hva ulike virus gjør.
  • Norsk Sykepleieforbund vil ha en aktivitet knyttet til sårstell, quiz og bursdagskonkurranse i forbindelse med NSFs 112 års dag.
  • Sykeplestudenter skal vise grunnleggende førstehjelp med dukke fra øvingslabben.
  • Karriere Innlandet måler blodtrykk og puls før og etter en treningsøvelse.
  • Ønsker du å se hva folkehelse og livsmestring handler om for ungdom, så vil du kunne prøve deg på brettspillet «Mestringsspillet» fra KORUS som kommer på besøk.
  • Newton Magnor har med programmerbare legoroboter som man kan prøve ut.
  • Øvrebyen VGS har med mikroskoper og viser hvordan miljøsituasjonen i havet påvirker helsesituasjonen til mennesker.
  • Odal Sparebanken har med VR-briller som man kan prøve.
  • Mer kommer.

Det vil bli salg av enkel servering, og arrangementet er åpent og gratis for alle!

Program

17:30-1800: Elever fra Kongsvinger ungdomsskole - Om Helse, bærekraft og digitalisering

Elever ved Kongsvinger ungdomsskole har fått i oppdrag å lage en problemstilling og prøve å svare på denne ut fra temaet «Helse, bærekraft og digitalisering.

Oppgaven er denne: «Vi opplever stadig at sykdommer som har vært utryddet dukker opp igjen, at pandemier kommer og medisiner blir resistente. Hvordan skal vi løse disse utfordringene på en god og bærekraftig måte med tanke på de kommende generasjonene? Hvordan kan vi bruke teknologien til å hjelpe oss med disse utfordringene i fremtiden? Hvilke dilemmaer står vi ovenfor? På hvilke måter jobber våre folkevalgte (politikerne) med disse spørsmålene lokalt, nasjonalt og internasjonalt? Hvilke utfordringer oppstår og hvordan påvirker dette oss som innbyggere i Kongsvinger, Norge og på verdensbasis?

18:00-18:30: Tale Maria Krohn Engvik (Helsesista) - Våg å være

Bilde av Tale Maria Krohn Engvik

Tale Maria Krohn Engvik hadde vært ansatt som helsesøster i Oslo kommune i fem år, da hun på tampen av 2016 åpnet snapchatkontoen «Helsesista». Nå finner du @Helsesista på de fleste sosiale plattformer – hvor Tale særlig engasjerer seg for barn og unge, og de som på ulike måter sliter litt ekstra. Tale er blitt tildelt 12 priser for sitt arbeid som Helsesista. Blant dem er Redd Barnas Rettighetspris i 2017 og Tabuprisen 2018. Selv verdsetter hun høyest meldinger fra ungdom som forteller at de på grunn av hennes arbeid har våget å be om hjelp.

Om foredraget «Våg å være»: Press og stress, selvfølelse, ensomhet og vennskap, dette er noe av det som Tale vil snakke om under sitt foredrag. Vonde følelser og hvordan klare å snakke om vanskelige ting? Hva gjør du hvis vennene dine vil røyke, vape eller drikke eller ta drugs? Hva om du ikke får være med om du ikke gjør det andre sier? Hvordan blir du et godt forbilde for andre?

19:00-19:15: Emily Bergersen, Høgskolen i Innlandet – Barn og ungdom som lever med alvorlig syke foreldre

Bilde av Emily Beatrice Bergersen

Emily Bergersen har tatt sin doktorgrad ved Karlstad Universitet (KAU), og hennes forskningsprosjekt var rettet mot barn og unge som lever med en livstruende syk forelder. Hun har vært spesielt opptatt av ønsker og behov for støtte, sett fra både barn/unge og foreldrenes perspektiv.

Om foredraget: På Researchers’ Night kommer Emily Bergersen til å snakke om barn og unges ønsker, og hva de forteller om hvordan de ønsker  å bli møtt av helsepersonell, venner og familie. 

19:30-20:00: Kelsey Tisthammer, Høgskolen i Innlandet – Økologisk sorg

Kelsey Kristine Tisthammer er Ph.D.-stipendiat ved Senter for digitalisering og bærekraft (CREDS). Hennes forskningsfelt er innenfor miljøpsykologi, med fokus på hvordan vi mennesker tar beslutninger og behandler informasjon når klima og miljøet rundt oss er i endring. Hun ser også på hvordan endringer i miljøet rundt oss påvirker livskvaliteten vår.

Om foredraget: På Researchers’ Night skal hun være med på løfte frem temaet økologisk sorg. Tisthammer skal snakke om hva det er og hvorfor det er viktig anerkjenne det som naturlige reaksjoner på endringer i omgivelsene våre. Er det sykeliggjøring eller er det på sin plass? 

Sted:

Innlandet Science Park
Strandvegen 3

2212 Kongsvinger
Norway

Arrangementet vil foregå i Innlandet Science Park som ligger sentralt i Kongsvinger.